آکوتان مؤثرترین دارو در درمان جوش صورت است.از ترکیبات ویتامتن آ تهیه می شود.برای جوشهای شدید و عمقی ومقاوم به سایر درمانها توصیه می شود.نام علمی این دارو ایزوترتینوئین است. در ایران به آکوتان معروف است.همچنین در ایران نوع دیگری از این دارو بنام آکنه نورمین) ( Aknenormine وجود دارد.
دارو به شکل کپسول 20 میلیگرمی در دسترس است.
. میزان مصرف دارو شش کپسول به ازای هر کیلوگرم وزن بدن برای یک دوره درمان می باشد.اگر فردی بطور مثال 60 کیلو باشد،باید مجموعاً 360 عددکپسول را برای یک دوره درمان مصرف کند.این 360 کپسول براساس تشخیص پزشک متخصص پوست روزانه 1 یا 2 عدد برای بیمار تجویز می شود.
فبل از مصرف آکوتان چه کارهایی لازم است انجام شود؟
ضایعات کیستیک و احتباسی باید تخلیه شوند.همچنین کمدونها باید پاکسازی شوند
قبل از مصرف دارو لازم است آزماش خون انجام شود.در زمان مصرف دارو آزمایش خون هر ماه تکرار شود.اگر دو بار متوالی آزمایش نرمال بود،دیگر نیاز به تکرار نیست.
تقریباً 80% بیماران با یک دوره درمان بهبود یافته ودیگر عود بوجود نمی آید.در صورت عود می توان چندین دوره درمان را تکرار کرد.عود معمولاً در موارد زیر اتفاق می افتد:
آکنه شدید که از سنین پائین شروع شده باشد
آکنه ایی که در آن عوامل هورمونی غالب است(خانمهائی که کیست تخمدان دارند)
عوارض: این دارو عوارض زیادی دارد. بنابراین فقط در جوشهای شدید و جوشهای مقاوم به سایر درمانها تجویز می شود. عوارض بترتیب شیوع عبارتنداز:
1-عوارض با شیوع بالای 50%:
خشکی وپوسته ریزی لبها
خشکی دهان وچشم
خشکی وخارش پوست
2-عوارض با شیوع زیر 50%:درصورت مصرف در زمان حاملگی ناهنجاری جنین کاهش دید شب
بالا رفتن چربی خون افسردگی
ریزش مو
درد استخوان ومفاصل
تهوع استفراغ
سردرد
همه این عوارض در یک فرد بوجود نمی آید .خیلی از این عوارض وابسته به دوز دارو هستند.مثلاً اگر دو کپسول در روز به یک کپسول در روز کاهش داده شود از خشکی وپوسته ریزی لب به میزان زیادی کاسته می شود.بالا رفتن چربی خون معمولاً در افرادی که زمینه ارثی چربی خون بالا دارند بوجود می آید.حتی اگر چربی خون بالا رود می توان با گرفتن رژیم و مصرف داروهای ضد چربی مشکل را حل کرد.
ریزش مو خیلی کم ایجاد می شود.حتی اگر ایجاد شود خودبخود بهبود می یابد.
خطرناک ترین عارضه هنگامی ایجاد می شود که خانم حامله این دارو را مصرف کند.این دارو از سه ماه قبل از باردار شدن تا اتمام شیردهی نباید مصرف شود.
نتیجه اینکه مصرف آکوتان زیر نظر پزشک متخصص پوست ایمن ومطمئن است.
متخصص پوست قادر است عوارص دارو را مدیریت کند.
بیمارانی که با وجود مصرف آکوتان بهبود نمیابند چه باید بکنند؟
اگر بیمار مرد باشد باید میزان دوز دارو افزایش داده شود. مثلاً بجای دو کپسول روزانه سه کپسول مصرف شود(البته همه اینها باید زیر نظر متخصص پوست باشد.بیمار نباید خودسرانه دوز دارو را کم یا زیاد کند)
اگر بیمار خانم باشد بایدازنظر هورمونی بررسی شود.